martes, 6 de mayo de 2014

Origen de l'anglicanisme .Simon Tsekova




  Enric VIII d'Anglaterra



Enric VIII (28 de juny de 1491 - 28 de gener de 1547) va ser rei d'Anglaterra i senyor d'Irlanda des del 22 d'abril de 1509 fins a la seva mort. Va ser el segon monarca de la casa Tudor, fill d'Enric VII i Elisabet de York. 

 Famós per haver-se casat sis vegades i per exercir el poder més absolut entre tots els monarques anglesos. Entre els fets més notables del seu regnat s'inclou la seva ruptura amb l'Església Catòlica Romana, i el seu establiment com cap de l'Església d'Anglaterra (Església Anglicana), la dissolució dels monestirs, i la unió d'Anglaterra amb Gal·les.

També va promulgar legislacions importants, com les diverses actes de separació amb l'Església de Roma,de la seva designació com cap suprem de l'Església d'Anglaterra, les Union Acts de 1535 i 1542, que van unificar a Anglaterra i Gal·les com una sola nació, la Buggery Act de 1533, primera legislació contra la sodomia a Anglaterra, la Witchcraft Act de 1542, que castigava amb la mort la bruixeria.


Agitació religiosa

El Papa va respondre a aquests esdeveniments excomulgant a Enric VIII al juliol de 1533. Va seguir una considerable agitació religiosa. Urgit per Thomas Cromwell, el parlament va aprovar diverses actes que van segellar la bretxa amb Roma a la primavera de 1534. L’Estatut de restricció d'apel·lacions va prohibir les apel·lacions de les corts eclesiàstiques al Papa. També va prevenir que l'Església decretés qualsevol tipus de regulació sense previ consentiment del Rei. L’Acta de designacions eclesiàstiques de 1534, va decretar que els clergues triats per a bisbes havien de ser nominats pel sobirà. L’Acta de Supremacia del mateix any, va declarar que "el Rei és l'únic cap suprem en la terra de l'Església d'Anglaterra". L’Acta de traïcions, també de 1534, va convertir en alta traïció, castigada amb la mort, desconèixer l'autoritat del Rei, entre altres casos. Al Papa se li van negar totes les fonts d'ingressos monetaris com el Denari de Sant Pere.


Papa Climent

Va excomulgar a Enric VIII.
Rebutjant les decisions del Papa, el parlament va validar el matrimoni entre Enric VIII i Anna Bolena amb l'Acta de Successió de 1534. La filla de Caterina, Lady Mary, va ser declarada il·legítima, i els descendents d'Anna van passar a estar en la línia de successió reial. Tots els adults van ser obligats a reconèixer les previsions d'aquesta Acta; qui la rebutjava eren condemnats a presó per a tota la vida. La publicació de qualsevol escrit al·legant que el matrimoni d'Enric VIII amb Anna era invàlid va ser considerat un delicte  d'alta traïció, que podia ser castigat amb pena de mort.


No hay comentarios:

Publicar un comentario